Gyproc + opschoren dak

David zijn pa is vanmiddag terug komen helpen. David en ik hebben vanmorgen het kader gemaakt die tegen de muur komt van slaapkamer 3 (aan de straatkant). Net zoals we gedaan hadden voor de hobbykamer. Hier was de opervlakte veel kleiner en de schuinte was hier niet zo erg.

Eenmaal het kader gemaakt was, zijn we begonnen aan het bevestigen van de gyproc tegen dat kader. Dit ging echt wel redelijk snel, we hebben nu toch al wat ervaring en de platen waren zo groot niet. De verwarmingsketel stond wel ontzettend in de weg. ‘T wordt tijd dat deze eens verzet wordt, of hij zal daar nog aan zijn einde komen.

In de voormiddag zijn David’s pa en ma dan toegekomen. Schoonpa is dan eerst begonnen met het gat die nog in de muur zat te dichten. Je kon bijna letterlijk gaan voelen wat er in de zolder van de buren stond. De vorige eigenaars hadden dit gat proberen te camoufleren door er wat isolatie voor en tussen te steken. Na redelijk wat cement maken en stenen mesten later, was het gat dan eindelijk gedicht.

Toen ontdekte ik plots iets minder leuk de steunbalk juist boven ons leek maar net op de steen te rusten en leek niet eens in de muur te zitten. Oplossing een nieuw gat erboven maken, het dak omhoogduwen met schoren en dan de nieuwe balk eraan bevestigen.

Het opschoren van het dak leek nog niet zo simpel. De schoren stonden vast op balken die in de vloer genageld en gevijsd waren. David en zijn pa begonnen dan langzaam maar zeker het dak omhoog te duwen. Alsof ik al een vreemd voorgevoel had, had ik al een beetje afstond genomen. Ons dak was intussen al 10 cm verhoogt. Opeens kraakte een van de vijzen door die vast zaten in de grond en de schoor schoof helemaal weg. Gevolg in een fractie van een seconde was ons dak terug naar zijn oude positie. David zijn hoofd zat net door de Velux dus hij zat wel save, zijn pa stond net onder het dak, maar heeft geen dak tegen zich gehad, zat nog redelijk gebukt.

Na de kleine shock (vooral dan aan mijn kant), hebben we de balken waarop de schoren bevestigd waren, dan veel beter aan de vloer bevestigd. Allees bleef zitten, nu moet de balk volgende week nog enkel ingemetst worden en klaar is kees.

Na een grondige check bleek dat de balk waarvan we dachten dat deze niet goed in de muur zat toch goed in de muur zat. Er bleek een stukje afgezaagd te zijn en net dat stuk stak vlak voor de muur uit. Maar ja een extra balk om het dak te verstevigen kan zeker geen kwaad.


  1. Nog geen reacties.

  1. No trackbacks yet.